Het Secundair Beroepsonderwijs (SBO) bereidt mensen voor op de beroepspraktijk of een vervolgopleiding.
Bij alle opleidingen in het SBO staat de aansluiting met de praktijk voorop.
Het SBO is toegangkelijk voor iedereen vanaf 16 jaar. Afhankelijk van de vooropleiding is er voor iedereen een SBO-opleiding op maat. Het SBO kent opleidingen op 4 niveaus. Voor elk SBO-niveau gelden verschillende toelatingseisen. Ook de opleidingsduur verschilt. Die loopt uiteen van jaar tot 4 jaar.
In het SBO is de beroepspraktijkvorming (BPV) oftewel de stage een belangrijk onderdeel van de opleiding. Hoelang er stage gelopen moet worden, hangt af van de opleiding (soort en niveau).
De manier van examineren op een SBO-school verschilt met een VSBO of HAVO/VWO. Bij het SBO telt elke gemaakte toets mee als een eind-examen. Een veel voorkomende examenvorm is de simulatie, waarin studenten werkrlijke examen is ook mogelijk. Hierbij maken studenten bijvoorbeeld werkstukken of wordt hun theoretische kennis getoets dmv schrijftelijke vragen. Er zijn ook nog andere examenvormen in het SBO. Een examen kan ook bestaan uit een mix van examenvormen.
Na het SBO kunnen gediplomeerden die verder willen leren, doorstromen naar een hoger niveau binnen het SBO. Of gaan ze naar het HBO. Natuurlijk bestaat de mogelijkheid om na je studie te gaan werken.